top of page

Vegansk julemat

Hva skal til for å lage en god vegansk julemiddag? Vi har tatt en prat med hobbybakeren Johanna Marie Ludwig, også kjent som brukeren Deliciousbyjoma både i Kulina og på Instagram, om hvordan hun forbereder seg til vegansk julefeiring. Her får du tips og triks til hvordan du kan forberede deg til juleselskapet, enten du selv eller noen andre i selskapet foretrekker å spise vegansk.Mye av den tradisjonelle julematen for oss nordmenn består av kjøtt og meieriprodukter som ribbe, pinnekjøtt, riskrem og karamellpudding. Men hva gjør man dersom man skal lage en helt vegansk julemiddag? Johanna foreslår at man til hovedretten bytter ut kjøttet med nøttestek eller linsestek. Videre anbefaler hun å beholde det typiske tilbehøret til julemiddagen, men erstatte noen av ingrediensene med plantebaserte alternativer.

“På julaften spiser vi hjemmelaget, vegansk linsestek med vegansk saus og det tilbehøret verten måtte ha å by på. Jeg pleier som regel å hjelpe verten med matlagingen, slik at sideretter som for eksempel kålrabistappe eller deserter som sjokoladepudding og riskrem lages med plantebaserte alternativer til smør og melk.”

Dersom det er første gangen du eller noen i familien skal tilberede et vegansk julemåltid, kan det være en fordel å kjøre en test-middag i forkant, forklarer Johanna. Da sikrer du deg at alt går etter planen på selve julaften, og at det faller i smak. Dette kan også bli til en hyggelig tradisjon i førjulstiden.

“Når vi prøver noe nytt, både hjemmelaget og det som kjøpes på butikken, som vi ønsker å spise på julaften og i romjulen, tester vi ut maten på forhånd, gjerne på søndagene i advent. På denne måten får vi prøvesmakt maten og eventuelt endret på oppskriften slik at den blir helt perfekt til jul.”

Johanna anbefaler også at man lager mat som man faktisk synes er god. Vegansk mat trenger virkelig ikke å være noe kjedeligere enn ribbe og pinnekjøtt. Kanskje du skal prøve å legge en ekstra god innsats i tilbehøret i år?

“Mitt beste tips er å lage noe man virkelig liker, slik at den timelange matlagingen virkelig blir verdt det. Synes du det er kjedelig med vanlige, kokte poteter? Lag en variant du liker bedre, for eksempel hasselbackpoteter eller fløtegratinerte poteter. Julen er for kort til å spise mat man ikke liker!”

Etter en god julemiddag, serveres det noe søtt i de fleste hjem. Det finnes faktisk mange muligheter for å lage veganske søtsaker til jul, sier Johanna. Ofte er det småkaker som faller best i smak både hos store og små gjester. Foruten linsesteken til julemiddagen, er pepperkaker og tyske lebkuchen blant Johannas favorittoppskrifter til jul.

“Jeg lager som regel tre til fire sorter forskjellige julekaker, og lebkuchen og pepperkaker er et absolutt must for meg.”


Trenger du inspirasjon og oppskrifter til julematen? I Kulina finner du både veganske og tradisjonelle oppskrifter til julen, fra Johanna og mange andre brukere.bottom of page