top of page

Slik vasker og vedlikeholder du støpejernsgryter og -panner

Er det en fantasi at man kan steke egg og pannekaker i støpejern? Er støpejernspannen den eneste jeg trenger?


Støpejernsgryter og -panner kan brukes til så mangt. Med riktig vedlikehold, kan de brukes i flere generasjoner.


Støpejernsgryte


Hvordan lager jeg slipp-belegg i støpejern?

Dersom du googler hvordan du skal vedlikeholde støpejern, får du opp mange treff med med like mange forskjellige forslag til hva du skal smøre pannen eller gryten med. Mange anbefaler vegitabilske oljer, andre sier smult. Noen mener olivenolje er best. Flere anbefaler å bruke bacon- eller kokosfett til å lage non-stick belegg. Vi aner ikke hvorfor overnevnte blir anbefalt, og ofte finner vi heller ikke noen forklaring på hvorfor det anbefales. Spør du oss, så mener vi 100% linfrøolje som er organisk er best.


Dersom vi ser tilbake på historien, så har kunstnere i over hundre år blandet linfrøolje med pigmenter for å få en hard og glassaktig overflate på sine malerier. Tørkede oljer, som linfrøolje blir også brukt i billakk, smøring av smijernsporter og til å behandle utemøbler av tre. Årsaken er at tørkede oljer reagerer hurtigere med luft, slik at den kjemiske polymeriseringsprosessen kan skje, hvor oljen blir hard, elastisk og motstandsdyktig. Vi kan selvsagt ikke bruke samme linfrøolje som håndtverkerene, siden vi må ha en olje som er sikker å konsumere. Derfor må du sørge for at linfrøoljen du kjøper er laget av 100% linfrø og er organisk.


De fleste støpejernsgryter og panner som selges i dag, selges som regel ferdig med slipp-belegg. Men dersom pannen din har begynt å ruste, eller du vil gi den nytt liv, kan du gjøre følgende:


Dersom pannen din har begynt å ruste:

  1. Legg den rustne pannen eller gryten i et bad med like mengder eddik og vann i en time.

  2. Tøm ut vannet, og umiddelbart strø bakepulver over pannen/gryten, for å nøytralisere syren fra eddiken. Begynn å skrubbe pannen/gryten i vann med en svamp og stålull til all rust er borte.

  3. Når all rust er borte: Skyll pannen og tørk den godt. Varm opp gryten/pannen på en koketopp. Fortsett med stegene under.


Lage slipp-belegg:

  1. Smør inn hele gryten/pannen med 100% linførolje som er organisk (eller en annen tørkende olje).

  2. Når du har smørt inn hele gryten/pannen i olje, tørket du bort alt. Ja, det kan virke litt baklengs, men selv om du prøver, så klarere du ikke tørke bort alt, og vi ønsker kun at det er en ekstremt tynn film med olje igjen.

  3. Sett pannen/gryten opp-ned i ovnen, og sett ovnen på max (260 grader). La pannen/gryten stå i ovnen i en time, og slå av ovnen. La gryten/pannen kjøle seg ned med ovnen. Ikke ta den ut eller åpne ovnsdøren før du kan ta ut gryten/pannen med hendene uten å brenne deg.

  4. Gjenta stegene over 2-6 ganger. Desto flere ganger du gjør det, desto bedre blir resultatet.

Denne metoden skaper et godt fundament for slipp-belegg. Desto mer du bruker pannen, desto bedre vil den bli.


Slipp-belegg med hemmelig triks

Etter du har gjort overnevnte punkter, er det ett triks du kan gjøre for å virkelig få gang i slipp-belegget. Stek tre egg i pannen med litt oliven-olje. Eggene vil henge seg fast noen steder, og det er helt i orden. Flytt eggene rundt i pannen og stek dem en stund før du kaster dem. Skrubb pannen med grovt salt og olje, før du skyller den i varmt vann. Gjenta to til tre ganger og voila!

Hvordan vasker jeg støpejern?

Du kan bruke såpe, men husk at "En dråpe er nok". Dersom du har et skikkelig non-stick belegg i pannen eller gryten, slipper du ofte unna med kun vann. Vi anbefaler å bruke en Chain Mail til å evt skrubbe med.


Ideelt sett bør støpejern få tørke helt (gjerne over lav varme), før det stues bort. Dersom man vil gjøre det helt riktig, bør man også smøre støpejernet inn med en tynn film olje mens gryten fortsatt er litt varm, før den tørkes og stues bort.


Ikke så sikker på om du vil bruke såpe i støpejern? Les mer om bruk av såpe i støpejern her.

bottom of page